check
מסמכים | החוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית

צרו קשר

החוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית
הפקולטה למדעי הרוח
האוניברסיטה העברית, הר הצופים
ירושלים, מיקוד 9190501

 

ראש החוג וראשת ההדגש ההיסטורי לתואר שני: ד"ר קלאודיה קדר claudia.kedar@mail.huji.ac.il

יועץ המדור לתלמידי תואר ראשון: ד"ר אור חסון or.hasson@mail.huji.ac.il

ראשת ההדגש הספרותי לתואר שני: פרופ' רות פיין ruth.fine@mail.huji.ac.il

יועצות המדור לתלמידי תואר שלישי: פרופ' רות פיין (ספרות), פרופ' אלדינה קינטנה (לשון ובלשנות) וד"ר קלאודיה קדר (היסטוריה)

יועץ לחילופי סטודנטים: ד"ר אור חסון or.hasson@mail.huji.ac.il

 

מזכירת החוג:

גב' דינה בלוסטוצקי:
dinab@savion.huji.ac.il
בניין מדעי הרוח, חדר 45404
טל' 02-5883616

 

תוכניות לימודים

מסמכים

על אודות

בחוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית חוקרים ולומדים את ההיסטוריה, הספרויות, הלשונות, הפוליטיקה, התרבויות והכלכלה של חצי האי האיברי, אמריקה הלטינית והאיים הקריביים, מרחב גיאוגרפי ותרבותי הכולל למעלה מעשרים (!) מדינות בעולם.

מידע לסטודנטים

מלגות וקולות קוראים

תלמידיו המצטיינים של החוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית זוכים כל שנה במספר פרסים ומלגות הייחודיים לחוג, כמו גם מלגות כלליות של הפקולטה למדעי הרוח:

  • פרס ראול קירצ'וק (Premio Raúl Kirtchuk): פרס לזכרו של ראול קירצ'וק, חובב של התרבות האיברית והלטינו-אמריקאית. הפרס מוענק לתלמידים מתקדמים (מוסמך ודוקטור) של החוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית על עבודת גמר מצטיינת לתואר מוסמך, תכנית מחקר מצטיינת לתואר דוקטור או עבודת דוקטור מצטיינת. הפרס מוענק מדי שנה בטקס פתוח לציבור ובנוכחות נציגי משפחת קירצ'וק.
  • פרס אסתר סליגסון (Premio literario “Esther Seligson”): פרס ע"ש אסתר סליגסון ז"ל (מקסיקו, 1941-2010), סופרת, משוררת ומתרגמת מקסיקנית נודעת אשר קיימה פעילות ספרותית ענפה בישראל. הפרס מוענק לתלמידי החוג על עבודה סמינריונית-מחקרית מצטיינת בתחום הספרות האיברית והלטינו-אמריקנית.
  • מלגות "אדוארדו קובליבקר ומשפחתו" (Becas “Eduardo Kovalivker y familia”): מלגות יוקרתיות המוענקות ע"י מר אדוארדו קובליבקר לתלמידי מוסמך של החוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית על הצטיינות בלימודים.
  • מלגות "קאסה ברזיל" (Becas “Casa Brasil”): מלגות לתלמידי מוסמך ודוקטור של ללימודים ספרדיים על עבודות מחקר מצטיינות בנושא ברזיל.

________________________________________________________________________________________________________________________________

מלגאים ומלגאות בחוג

  • תואר שלישי
    מלגת הנשיא: ליאורה אורטגה (מאוקטובר 2023)
  • תואר שני
    מלגת מנדל:
         ליהי יעקובי (מאוקטובר 2023)
         שירה פתאל (מאוקטובר 2023)
         עידן שיר (מאוקטובר 2023)
    מלגת אדוארדו קובליבקר ומשפחתו: ג'סיקה נאוה (2024)
    מלגת טרמפוליין: אחינועם רחמים (2024)

זוכי פרסים בתואר שני

פרס ראול קירצ'וק: יעקב פודולני (2023)
פרס אסתר סליגסון: אריאל דייצ'מן (2023)

____________________________________________________________________________________________________________________________________

לימודים בחו"ל וחילופי סטודנטים במסגרת התואר

החל מהשנה השנייה ללימודים ובמשך כל התואר (בוגר/מוסמך/לימודים מתקדמים) מוצעות לתלמידי החוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית מגוון תוכניות לחילופי סטודנטים. החוג מקיים מזה שנים קשרי מחקר וחילופי סגל ותלמידים עם אוניברסיטאות מובילות באמריקה הלטינית ובספרד.

קיום קשרים עם אוניברסיטאות מובילות באזורים הגיאוגרפיים אותם החוג חוקר והתמיכה בתלמידים המעוניינים לחיות וללמוד דווקא שם, נעשה מתוך אמונה שפרק הזמן שהתלמידים יבלו בקרב החברות ובחיק התרבויות אותן הם חוקרים יזכה אותם בהבנה עמוקה יותר של מושא תשוקתם האקדמית וכמובן, בהנאה גדולה!

כמו כן, כבר מהשנה הראשונה ללימודי התואר הראשון מציע החוג לתלמידיו לצאת לחו"ל ולהשתתף בתכניות מיוחדות בין הסמסטרים, בקורסי קיץ ללימודי השפה אותה בחרו ובסיורים לימודיים בספרד ובאמריקה הלטינית.

בנוסף, החוג מעודד את הסטודנטים להשתתף בתכניות בינלאומיות שהאוניברסיטה העברית שותפה להן באירופה כמו Erasmus+ ו- Erasmus Mundus , או תכניות ייחודיות בסין, ארה"ב ואוסטרליה. בכל התכניות יוכלו התלמידים למצוא חוגים ומחלקות המתמחים בתחומים הנלמדים בחוג וליצור קשרים עם אנשי אקדמיה בעלי עניין משותף. ההשתתפות בתכניות אלה, הזוכות לפופולריות הולכת וגוברת ברחבי העולם, מבטיחה חוויה אקדמית מאתגרת ומכוננת וחוויה חברתית-אנושית שאין שניה לה.

כל סוגי החילופים והתכניות בהם ישתתפו תלמידי החוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית יוכרו כחלק מהלימודים לתואר (נ"ז) על ידי המזכירות האקדמית של הפקולטה למדעי הרוח ובחלק מהתכניות יינתנו מלגה/מענק.

תארים מתקדמים

התוכנית לתואר שני בלימודים ספרדיים ולטינו-אמריקניים באוניברסיטה העברית בירושלים מציעה לימודים מתקדמים ומחקר במרחב גיאוגרפי ותרבותי דינאמי ומרתק המקיף יותר מ-20 מדינות. התוכנית מתמקדת בהיסטוריה, בספרות, בשפה, בתרבות, וכמו כן בהיבטים החברתיים, הפוליטיים והכלכליים של העולם האיברי והלטינו-אמריקני. היא מעניקה ידע עמוק ורחב על איזורים אלה ומציידת את התלמידים בכלים המחקריים והמתודולוגיים העדכניים ביותר.

הפקולטה המצטיינת, החוקרים המגיעים מארה"ב, אירופה ואמריקה הלטינית, כמו גם מקורות המחקר הרבים שבאמתחתה, הופכים את תוכנית התואר השני בלימודים ספרדיים ולטינו-אמריקניים של החוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית באוניברסיטה העברית לפלטפורמה ייחודית ומאתגרת ללימוד ולמחקר.

החוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית מציע שני סוגים של תוכניות תואר שני: הראשונה היא תוכנית בעלת אופי מחקרי הכוללת מגוון רחב של קורסים בנוסף לפרוייקט מחקר עצמאי (עבודת תזה). התוכנית האחרת מכילה גם היא מגוון רחב של קורסים, אך אינה כוללת עבודה בעלת אופי מחקרי.

התוכנית לתואר שני כוללת את תחומי ההתמחות הבאים:

- היסטוריה איברית ולטינו-אמריקנית

- ספרות ותרבות איברית ולטינו-אמריקנית

בעזרת היועצים האקדמיים שלנו, התלמידים מקבלים הזדמנות לבנות לעצמם תוכנית ייחודית אשר תתאים ליעדיהם ולתחומי העניין האישיים שלהם. במקרים מסוימים, התלמידים יתבקשו ללמוד שפת מחקר נוספת, שתוכל להיות שפה רומאנית (כמו ספרדית, פורטוגלית או קטלאנית) או לימודי סטטיסטיקה, שיטות ראיון, או קורסים אחרים. דבר זה תלוי באופי המחקר שהתלמיד יבצע.

במסגרת התוכנית, התלמידים מתבקשים להשתתף בכל שנה בסמינר מחקרי. הסמינר מתמקד באתגרים המהותיים שעמם הלומדים בתארים מתקדמים מתמודדים בזמן שהם כותבים את עבודת התזה והדוקטורט. תלמידים הלומדים בתוכנית המחקרית של החוג נדרשים להציג לפחות עבודה אחת (או פרק בתזה) בסמינר המחקרי (הסמינר מקנה שתי נקודות זכות במהלך שנתיים).   

באישור המנחים או היועצים האקדמיים, התלמידים יוכלו להשתתף בשיעורים ובסמינרים הרלוונטיים ללימודיהם ולמחקרם בחוגים אחרים (4-10 נקודות זכות) וכמו כן במפגשי יעוץ עם הפקולטה.

אנו מעודדים את תלמידי התואר השני שלנו ללמוד במהלך סמסטר בחו"ל באחת מהאוניברסיטאות הספרדיות או הלטינו-אמריקניות שעמן יש לנו הסכמי חילוף תלמידים.

תלמידים אשר עשו את התואר הראשון שלהם בחוג אחר יידרשו לקחת שיעורי השלמה מתוכנית התואר הראשון המוצעת ע"י החוג, כגון קורסי שפה, במידה והתלמידים אינם ברמת מתקדמים.

החל משנת הלימודים תשפ"ג תוכנית הלימודים החדשה לתואר שני בחוג כוללת 36 נ"ז (הן במסלול המחקרי הן במסלול העיוני).

דרישות המסלול המחקרי

2 נ"ז במדעי הרוח הדיגיטליים (קורס חובה)

26 נ"ז בחירה (בתיאום עם היועץ)

8 נ"ז שפה ברמת מתקדמים חלק מהנקודות הזכות

(*בעלי פטור משפת מחקר ילמדו 8 נ"ז קורסי עזר בתיאום עם יועץ החוג)

כתיבת עבודה סמינריונית אחת, שני רפראטים ועבודת תזה

דרישות המסלול העיוני 

2 נ"ז במדעי הרוח הדיגיטליים (קורס חובה)

34 נ"ז בחירה

כתיבת שתי עבודות סמינריוניות אצל שני מרצים שונים ושני רפראטים.

בשני המסלולים ההשתתפות בסמינרים המחלקתיים הינה חובה.

שני הסמינרים מעניקים 2 נ"ז (כל אחד 1 נ"ז) והם חלק מקורסי הבחירה בתואר.

 

תוכנית הלימודים החדשה תחול על תלמידים לתואר שני שיחלו בלימודי המוסמך בחוג באוקטובר 2022. 

סדר הלימודים לתואר שני 2024

בקרו באתר האוניברסיטה העברית כאן

קרא עוד


היקף עבודות הסטודנטים בתואר שני

באופן עקרוני, אנו פועלים על פי תקנות ההשכלה הגבוהה באירופה, כלומר:

  • עבודת סיום הקורס:  15-12 עמודים
  • עבודה סמינריונית: 30-25 עמודים
  • עבודה סמינריונית בעלת אופי מחקרי: עד 80 עמודים

יש לכתוב את כל העבודה במרווח של 1.5, עם שוליים של 3 ס"מ משני הצדדים. יש לערוך אותה בצורה ברורה ומסודרת. רצוי להשתמש בגופן אחד (לדוגמה Times New Roman) בגודל סטנדרטי (לדוגמה 12), תוך שימוש בגודל קטן יותר בציטוטים ובהערות השוליים (לדוגמה 10). הדפים חייבים להיות ממוספרים (למעט שער העבודה).

משום שעבודות הכתובות בעברית בדרך כלל קצרות יותר באורכן, אנו ממליצים להגביל אותן למספר העמודים המינימלי המצוין לעיל.


 

תואר שלישי

סטודנטים שעם סיום תואר שני הם מעוניינים להמשיך בלימודי תואר שלישי, יכולים לבקר באתר הרשות לתלמידי מחקר כאן או ליצור קשר עם אחד היועצים לפי תחום.


 

ראש החוג: פרופ' אלדינה קינטנה: aldina.quintana@mail.huji.ac.il 

פרופ' רות פיין: ruth.fine@mail.huji.ac.il (ההדגש הספרותי)

ד"ר קלאודיה קדר: claudia.kedar@mail.huji.ac.il (ההדגש ההיסטורי)

קראו פחות

תואר בוגר

בדומה לתוכניות המוצעות כיום באוניברסיטאות המובילות בעולם, התוכנית החדשה של החוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית היא בעלת אופי אזורי (רגיונאלי). על כן, התוכנית לתואר בוגר בלימודים ספרדיים, פורטוגזיים ולטינו-אמריקניים מציעה לתלמידים מגוון רחב של קורסים בתחומי הספרות, ההיסטוריה, התרבות והשפה (ספרדית, פורטוגלית או לאדינו).