check
תולדות החוג | החוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית

Table of Contents

צרו קשר

החוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית
הפקולטה למדעי הרוח
האוניברסיטה העברית, הר הצופים
ירושלים, מיקוד 9190501

 

ראש החוג וראשת ההדגש ההיסטורי לתואר שני: ד"ר קלאודיה קדר claudia.kedar@mail.huji.ac.il

יועץ המדור לתלמידי תואר ראשון: ד"ר אור חסון or.hasson@mail.huji.ac.il

ראשת ההדגש הספרותי לתואר שני: פרופ' רות פיין ruth.fine@mail.huji.ac.il

יועצות המדור לתלמידי תואר שלישי: פרופ' רות פיין (ספרות), פרופ' אלדינה קינטנה (לשון ובלשנות) וד"ר קלאודיה קדר (היסטוריה)

יועץ לחילופי סטודנטים: ד"ר אור חסון or.hasson@mail.huji.ac.il

 

מזכירת החוג:

גב' דינה בלוסטוצקי:
dinab@savion.huji.ac.il
בניין מדעי הרוח, חדר 45404
טל' 02-5883616

 

הסופר הספרדי מיגל דה סרוואנטס, מחבר "דון קיחוטה"מיגל דה סרוואנטס, מחבר "דון קיחוטה"

תולדות החוג

החוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית הוא מסגרת רב-תחומית יחידה מסוגה בישראל ללימוד ומחקר של ההיסטוריה, הספרויות והלשונות של חצי-האי האיברי ואמריקה הלטינית. אופיו המגוון של החוג מאפשר ללומדות וללומדים בו להתוודע לעולמות דוברי הספרדית, הפורטוגלית והלאדינו לתקופותיהם השונות, ולהתמקד בהיסטוריה, בספרות, בשפה ובבלשנות שלהם כתחומי מחקר נפרדים המקיימים ביניהם דיאלוג עשיר. החוג מעניק תואר בלימודים ספרדיים, לוזו-ברזילאים ולטינו-אמריקניים.

 

קצת היסטוריה...

החוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית נוסד ב-1967 תחת השם לימודים ספרדיים ולטינו-אמריקניים והיה המסגרת האקדמית הראשונה בישראל ללימוד ומחקר של התרבויות, ההיסטוריה, הספרות והשפות האיברו-אמריקניות. מאז היווסדו פועל החוג לקידום לימוד ומחקר בתחומים של אתנו-היסטוריה; היסטוריה בת-זמננו של אמריקה הלטינית; היסטוריה של ספרד ופורטוגל בכל התקופות; ספרות ספרדית ופורטוגלית מימי הביניים ועד ימינו, ספרות ברזילאית ולטינו-אמריקנית עכשווית, תיאוריה ספרותית ובלשנות של השפה הספרדית והלאדינו.

בנוסף על המחקר המגוון, החוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית פיתח תוכנית מצליחה מאוד ללימוד השפה הספרדית (והשפה הפורטוגלית) לתלמידים שזו אינה שפת אימם. במהלך השנה הראשונה של תואר הבוגר, תלמידינו לומדים מגוון רחב של קורסי מבוא הניתנים בעברית, ומשתתפים, במקביל, בקורסים אינטנסיביים ללימוד השפה הספרדית. החל מן השנה השנייה, התלמידים רשאים להשתתף בקורסים הניתנים בספרדית (בעיקר אלה אשר מתמקדים בספרות איברית ולטינו-אמריקנית), וזאת בזמן שהם ממשיכים לשפר את יכולותיהם בספרדית. אנו גאים על כך שהבוגרים שלנו מגיעים לשליטה יוצא דופן בשפה הספרדית, כמו גם בפורטוגלית ובלאדינו.

הישגיהם של תלמידינו הם הוכחה חיה לאפשרויות שהחוג מציע: רבים מתלמידינו  זכו במלגת ארסמוס (Erasmus), המאפשרת לסטודנטים מצטיינים לשהות במוסדות אקדמיים מובילים באירופה, ובמלגות אחרות המיועדות להשתלמויות ולחילופי סטודנטים באוניברסיטאות שונות באמריקה הלטינית, בארצות הברית, בקנדה ובמדינות אירופיות שונות.

הואיל ומצוינות וחדשנות ניצבות בראש מעיינינו, החוג מקדם חילופי סטודנטים ושיתופי פעולה עם חוקרים מחו"ל ומוסדות אקדמיים מהטובים בעולם.

בנוסף, בהמשך למסורת ארוכת שנים של יחסי-גומלין תרבותיים, החוג אירח אישים בינלאומיים כמו הסופרים הספרדים מקס אאוב וחורחה סמפרון; המשוררים, הסופרים ומבקרי הספרות המקסיקנים רוסריו קסטייאנוס, קרלוס מונטמאיור ופרננדו דל פאסו; הסופר הפרואני מריו ורגס יוסה; מארגנטינה, ההיסטוריון והמומחה לפוליטיקה טורקואטו די טלה, הסופר ממפו ג'יארדינלי והכלכלן דניאל שידלובסקי; ממקסיקו, הבלשנית קונספסיון קומפני קומפני; ומספרד, קרלוס אלוורנשיא לשעבר של אגודת ההיספניסטים הבינלאומית.

 

קתדרה על שם רוסריו קסטייאנוס

בשנת 1998 נוסדה על ידי אגודת ידידי האוניברסיטה העברית במקסיקו קתדרה על שמה של רוסריו קסטייאנוס (Rosario Castellanos), אחת הסופרות והמשוררות הבולטות במקסיקו של המאה ה-20, ששימשה, בין השאר, כמרצה באוניברסיטה העברית וכשגרירת מקסיקו בישראל. מאז היווסדה, מגיעים בכל שנה במסגרת הקתדרה חוקרות וחוקרים ממוסדות בעלי שם במקסיקו לשהות בארץ וללמד קורסים בהיסטוריה, תרבות או ספרות מקסיקנית.

 

קתדרה על שם סן מרטין

מיום ייסודה ב-1990 ע"י אגודת ידידי האוניברסיטה העברית בארגנטינה, הקתדרה על שם סן מרטין (San Martín) מזמינה בכל שנה דמויות בולטות בחקר ההיסטוריה, הספרות והתרבות בארגנטינה ואורוגוואי ללמד קורסים שונים בתחומי מומחיותם במסגרת החוג.

 

קתדרת בונאסטרוק דה פורטה (רמב"ן) בלימודים קטלאניים (חדש!)

לאחר יותר מ-20 שנה של קשרים אקדמיים הדוקים עם המכון ע"ש רמון ליול (Llull) האמון על הפצת השפה והתרבות הקטלאנית, נפתחה השנה קתדרה ללימודים קטלאניים, הנושאת את שמו הקטלאני של הרמב״ן, בונאסטרוק דה פורטה (Bonastruc de Porta). הקתדרה תזמין חוקרות וחוקרים בתחומי ההיסטוריה והפוליטיקה, הספרות, הלשון, או התרבות הקטלאנית לתת קורסים במסגרת החוג.

 

כתבי העת:

Figuraciones

כתב עת עצמאי חצי-שנתי בעריכת הסטודנטים המתקדמים של החוג, המפרסם מחקרים חדשים בתחום הלימודים האיבריים והלטינו-אמריקניים, וכן ביקורות ספרים, מסות, תרגומים וכתיבה יוצאת. Figuraciones מפרסם טקסטים בספרדית, עברית ואנגלית. המעוניינים לתרום לכתב העת מוזמנים ליצור קשר בכתובת הדוא״ל  figuraciones@mail.huji.ac.il

 

Reflejos

כתב העת Reflejos היה פעיל בין השנים 1992 ל-2002. הוא שימש כמרחב פתוח ודינמי של כתיבה על ספרות ותרבות, הציג את מחקריהם של אנשי החוג ללימודים ספרדיים ולטינו-אמריקניים, כמו גם ביקורות על ספרים חדשים הנוגעים לאיברו-אמריקה. לאחרונה אגודת ההיספניסטים בישראל השלימה מבצע דיגיטציה של הכרכים שפורסמו, הזמינים לכל המעוניין.