check
סגל | החוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית

מיין לפי אנשים

צרו קשר

החוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית
הפקולטה למדעי הרוח
האוניברסיטה העברית, הר הצופים
ירושלים, מיקוד 9190501

 

ראש החוג וראשת ההדגש ההיסטורי לתואר שני: ד"ר קלאודיה קדר claudia.kedar@mail.huji.ac.il

יועץ המדור לתלמידי תואר ראשון: ד"ר אור חסון or.hasson@mail.huji.ac.il

ראשת ההדגש הספרותי לתואר שני: פרופ' רות פיין ruth.fine@mail.huji.ac.il

יועצות המדור לתלמידי תואר שלישי: פרופ' רות פיין (ספרות), פרופ' אלדינה קינטנה (לשון ובלשנות) וד"ר קלאודיה קדר (היסטוריה)

יועץ לחילופי סטודנטים: ד"ר אור חסון or.hasson@mail.huji.ac.il

 

מזכירת החוג:

גב' דינה בלוסטוצקי:
dinab@savion.huji.ac.il
בניין מדעי הרוח, חדר 45404
טל' 02-5883616

 

סגל

AQ

פרופ' אלדינה קינטנה

בשבתון עד 1 בינואר 2025
חדר: 6505 (מדעי הרוח), שעת קבלה: בתיאום מראש

תחומי מחקר: בלשנות ספרדית, תולדות השפות של חצי האי האיברי, בלשנות חברתית ושונות לשונית של השפה הספרדית ושל הלאדינו, לשון ותרבות של הספרדים דוברי לאדינו.

קרא עוד
מומחית בפילולוגיה ספרדית, בלשנות איברו-רומאנית וספרדית-יהודית (לאדינו). פרופסור חבר, במחקר ובהוראה מתמקדת בבלשנות היסטורית, בלשנות חברתית ושונות לשונית של השפה הספרדית ושל הלאדינו. בעלת תואר שני מאוניברסיטת Freie Universität Berlin  ותואר שלישי מהאוניברסיטה העברית. לאחר שהייתה עמיתת מחקר במועצה הספרדית העליונה לחקר המדע (CSIC), הצטרפה לחוג ללימודים רומאניים ולטינו-אמריקניים בשנת תשס"ט. בין פרסומיה, הספרGeografía lingüística del judeoespañol: estudio sincrónico y diacrónico .  מחקרים: "מהספרדית העתיקה לספרדית-היהדוית: היווצרותה של ווריאציה לשונית בהעדר לחצה של לשון תקנית בהקשר של הגירה (במאות ה-16-17)" (ISF 473/11). מחקריה העכשוויים הם "הספרדית היהודית המסורתית )המאות ה־ 18-19 (לפי הסדרה מעם לועז)" (ISF 486/19) <https://aldinaquintanaresearch.huji.ac.il/>, "קודיאג'י - הקורפוס הדיאכרוני המתויג של הספרדית-יהודית (לאדינו)" <http://corptedig-glif.upf.edu/teitok/codiaje/>, "קוֹאוֹראָגֵ'י - הקורפוס האורלי המתויג של הספרדית-יהודית (לאדינו") <http://corptedig-glif.upf.edu/teitok/cooraje/> ו"תגובות אזרחיות לאחר פיגועי הטרור באירופה: לשון, תקשורת וחברה".

ד"ר אלדינה קינטנה היא חברה מתכתבת של האקדמיה המלכותית הספרדית (RAE).

קראו פחות
FG

גב' פלורינדה (פרידמן) גולדברג

חדר: 6617 (מדעי הרוח)

 

 

תחומי מחקר: ספרות אמריקה הלטינית, עם דגש על: ספרות הדיכוי והגלות, ספרות נשים, סופרים יהודיים, נושאים יהודיים,  סופרים היספאניים בארה"ב, וסופרים יחידים (אלחנדרה פיזרניק, חורחה לואיס בורחס)

קרא עוד
ילידת ארגנטינה. עלתה ארצה ב-1977. למדה באוניברסיטת בואנוס איירס. מרצה לספרות אמריקה לטינית וספרד, באוניברסיטה העברית (1992-2015) ואוניברסיטת תל-אביב (1997-2017)

ספר: Alejandra Pizarnik-"Este espacio que somos", Maryland 1994. מאמרים רבים בכתבי עת וספרים ערוכים. מתרגמת מעברית, אנגלית וצרפתית לספרדית.

קראו פחות
?

גב' ליאורה אורטיגה

חדר 430 (מנדל סכוליון)

 

תחומי מחקר: יצירותיו של סרוונטס; ספרות הגבול בחצי האי האיברי בימי הביניים; הסימביוזה בין אמנות הקונטרה-רפורמציה והדרמה של תור הזהב הספרדי; ספרות השוואתית של הבארוק; הגות וספרות ההטרודוקסים והמומרים
מנחה: פרופ' רות פיין

Margalit Bejarano

ד"ר מרגלית בז'רנו

 

 

תחומי מחקר: תולדות יהודי קובה, היהודים מאמריקה הלטינית במיאמי, היהודים הספרדיים באמריקה הלטינית, תיעוד בעל פה

קרא עוד
ד"ר מרגלית בז'רנו היא חוקרת בחוג ללימודים ספרדיים ולטינו אמריקניים ובמכון המחקר ליהדות זמננו של האוניברסיטה העברית. בין 1993 ל-2015 היא לימדה בחוג היסטוריה של קובה, הקריביים, ספרד והקהילות היהודיות. מ-2010 היתה מתאמת לימודי המ.א. ביהדות אמריקה הלטינית. היא היתה עמיתת מכון ליברנט (2015-2009), וניהלה את המדור לתיעוד בעל פה ומדור אמריקה הלטינית ספרד ופורטוגל במכון ליהדות זמננו. היא חברה מייסדת של אמיל"ט ויו"ר האגודה הישראלית לתיעוד בעל פה.

קראו פחות
Daniel Blaustein

ד"ר דניאל בלאושטיין

חדר: 6617 (מדעי הרוח)

 

 

תחומי מחקר: תיאוריה ספרותית, הספרות הלטינו-אמריקנית של המאות 20 ו-21

קרא עוד
יליד ארגנטינה, ד"ר דניאל בלאושטיין מתגורר בישראל מאז 1987.חוקר ומרצה במדור ללימודים רומאניים ולטינו-אמריקניים (מגמה ספרותית). בלאושטיין מלמד, בין השאר : "זרמים של הספרות הספרדית" (מן הרנסאנס עד תחילתו של האוונגרד), "קריאת טקסטים בתורת הספרות" (קורס על היבטים שונים בתיאוריה ובביקורת הספרותית), ו"מגמות עיקריות בסיפורת הלטינו-אמריקנית העכשווית" (סופרים ויצירות שהופיעו לאחר תופעת ה"בום" של שנות ה-60). כמו כן, מלמד קורס על ספרות לטינו-אמריקנית של המאה ה-20 באוניברסיטת תל-אביב. תחומי העניין והמחקר שלו הינם תיאוריה ספרותית, הגלות וביטוייה הספרותיים, ובעיקר הסיפורת הלטינו-אמריקנית של המאות 20 ו-21. בלאושטיין תרגם ספרים ומאמרים רבים בנושאי תורת הספרות והיסטוריה יהודית.

 

קראו פחות
יוחנן  בר-יפה

פרופ' (אמריטוס) יוחנן בר-יפה

פרופ' יוחנן בר-יפה הינו היסטוריון המתמחה במסורות בעל-פה של התרבויות האנדיניות (אינקה), ההיסטוריה של אימפריית האינקה וההיסטוריה הקולוניאלית של האינקה. תחומי מחקרו: הגבולות הגיאוגרפיים של עולם האינקה, השימוש בשפות אנדיניות כמקור היסטורי לשינויים תרבותיים בין המאה ה-15 למאה ה-20, וכן הקמת בסיס נתונים של קצ'ואה קולוניאלית (נכון להיום מאגר זה כולל 102,000 פריטים).

Gordin

ד"ר חורחה גורדין

חדר: 6608 (מדעי הרוח)

 

תחומי מחקר: פוליטיקה השוואתית וכלכלה פוליטית של אמריקה הלטינית, פדרליזם וביזור, ייצוג פוליטי, עיצוב מוסדי, קליינטליזם, יחסי האיחוד האירופי-אמריקה הלטינית

קרא עוד
חורחה גורדין הוא בעל תואר דוקטור במדע המדינה מאוניברסיטת פיטסבורג. הוא היה העורך הראשי המייסד של (SAGE) Journal of Politics in Latin America

בתחומי מחקרו הוא פרסם ספרים ומאמרים בכתבי עת מדעיים, ביניהם

Institutional Innovation and the Steering of Conflicts in Latin America (with Lucio Renno, ECPR Press, 2017, paperback 2018), European Journal of Political Research, Political Studies Review, Scandinavian Political Studies, Publius: Journal of Federalism, Regional and Federal Studies, Policy Studies, Journal of Policy History.

קראו פחות
MD

ד"ר מאוריסיו דימנט

 

 

תחומי מחקר: היסטוריה פוליטית, חברתית ואתנית של אמריקה הלטינית

קרא עוד
חוקר פוסט-דוקטורט באוניברסיטת העברית בירושלים. רכז יחידת אמריקה הלטינית במכון למחקר ע"ש הרי ס 'טרומן למען קידום השלום, עמית הוראה בחוג ללימודים רומאניים ולטינו-אמריקניים באוניברסיטת עברית ירושלים. יועץ אקדמי של התכנית ללימודים האיבריים- אמריקה הלטינית והמזרח התיכון בבית הספר לתלמידי חו"ל ע"ש רוטברג.
רכז פרויקטים של יזמות ותוכניות חינוכיות חוויתיות באמריקה הלטינית.

קראו פחות
TH

גב' טליה הוס


תחומי המחקר: סיפורת, תיאוריה של קריאה, ספרות לטינו אמריקאית עכשווית, ספרות תור הזהב.
כותרת העבודה: קריאה נשנית: היבטים היסטוריים, תיאורטיים והשלכותיהם על תהליך הקריאה
מנחה: פרופ' רות פיין

אור חסון

ד"ר אור חסון

יועץ לתואר בוגר
יועץ לחילופי סטודנטים

תחומי מחקר: ספרות ימי הביניים ותור הזהב הספרדי; ספרות ורפואה; ייצוגים תרבותיים של שגעון; ספרות ופסיכואנליזה; המורשת השמית של חצי האי האיברי בעת החדשה המוקדמת; ספרות מומרים ומוריסקוס.

קרא עוד
אור חסון הוא מרצה בכיר בחוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית. הוא מחזיק בתואר דוקטור מהאוניברסיטה העברית (2015). לפני הצטרפותו לסגל החוג, הוא שימש כעמית רוטשילד ופולברייט במחלקה לשפות וספרויות רומאניות באוניברסיטת הרווארד; כמלגאי מנדל במרכז מנדל סכוליון באוניברסיטה העברית; וכעמית ארנולד בבית הספר להיסטוריה באוניברסיטת תל אביב על שם צבי יעבץ. מחקריו עוסקים, בין השאר, בייצוגים של שגעון בספרות הספרדית של העת החדשה המוקדמת; בכתיבה רפואית והדיאלוג שהיא מקיימת עם הספרות הבדיונית בת-הזמן; בספרות המומרים ממוצא יהודי (conversos) וממוצא מוסלמי (moriscos) בתור הזהב הספרדי; ובמקומה של המורשת השמית של חצי האי האיברי—הערבית והעברית—בחשיבה, בזיכרון ובדמיון הספרדי של ראשית העת החדשה. 

קראו פחות
מירנה  סולוטורבסקי

פרופ' (אמריטוס) מירנה סולוטורבסקי

 

מרצה בחוג ללימודים רומאניים ולטינו אמריקניים. השנה מלמדת קורס לתואר מוסמך בשם: "2666 מאת רוברטו בולניו" (29866). תחומי מחקרה: ספרות אמל"ט עכשווית ותיאוריה ספרותית. הקשר בין הספרות לפרה-ספרות. הקשר בין ה"עולם" לבין ה"כתיבה". סוגיות אונטולוגיות ואפיסטמולוגיות הקשורות לטקסט הספרותי.

RF

פרופ' רות פיין

יועצת לתואר מוסמך ולדוקטורט (תחום ספרותי)
חדר: 6606 (מדעי הרוח), שעת קבלה: יום ד' 14.00-16.00
שעות קבלה: בתיאום מראש

תחומי מחקר: סמיוטיקה ותאוריה ספרותית, ספרות תור הזהב הספרדי, סרוונטס ויצירתו, נוכחות התנ"ך ומרכיבים יהודיים ביצירות סרוונטס, ספרות המומרים לאחר 1492 וספרות איברו-אמריקאית עכשווית. היא משמשת כאחראית על תרגום יצירות המופת מהשפות האיבריות לעברית.

קרא עוד
רות פיין היא פרופסור מן המניין וראשת המדור הספרותי בחוג ללימודי ספרד, פורטוגל ואמריקה הלטינית. היא מתמחה בתורת הספרות, בסיפורת תור הזהב הספרדי (בדגש על יצירתו של סרוונטס), בספרות של המומרים האיבריים ובספרות של אמריקה הלטינית בת זמננו. תחומי מחקרה כוללים: ספרות תור הזהב הספרדית, הספרות של המומרים לאחר 1492, סמיוטיקה ותורת הספרות, יצירתו של סרוונטס, הספרות הלטינו-אמריקנית של המאות 20 ו-21, יצירתו של חורחה לואיס בורחס ועוד.

בתחומים אלה פיין פרסמה ספרים ומאמרים רבים בכתבי עת מדעיים, ביניהם:

La desautomatización en literatura. Su ejemplificación en El Aleph de J. L. Borges (Hispamérica 2000); Una lectura semiótico narratológica del Quijote (Iberoamericana/Vervuert 2006); Cervantes y las religiones (eds. R. Fine and S. López Navia, Iberoamericana/Vervuert, 2008); La fe en el universo literario de Jorge Luis Borges (eds. R. Fine and D. Blaustein, Van Leer Institute and Hildesheim – Zürich – New York: Georg Olms Verlag, TKKL, 2012); Lo converso: orden imaginario y realidad en la cultura española (siglos XIV-XVII) (eds. R. Fine, M. Guillemont and J. D. Vila, Iberoamericana/Vervuert, 2013); Recreaciones bíblicas cervantinas (Biblioteca Áurea, Iberoamericana/Vervuert, 2014).

היא נשיאת ה-AIH (אגודת ההיספניסטים הבינלאומית), מייסדת ונשיאה של כבוד של אגודת ההיספניסטים בישראל וסגנית נשיא של האגודה הבינלאומית של הסרוונטיסטים.

ב-2013 מלך ספרד העניק לה תואר כבוד (La Orden del Mérito Civil)   על קידום הספרות והתרבות הספרדית.

ב-2016 הוענקה לה חברות באקדמיה הספרדית המלכותית  (Real Academia Española).

ב-2019 הוענק לה תואר דוקטור לשם כבוד (Honoris Causa) מאוניברסיטת נווארה.

 

קראו פחות
KK

ד"ר קלאודיה קדר

ראש החוג
יועצת לתואר מוסמך ולדוקטורט (תחום היסטורי)
חדר: 6620 (מדעי הרוח), שעת קבלה: לפי תיאום מראש בדוא"ל

תחומי מחקר: ההיסטוריה של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי ויחסיהם עם אמריקה הלטינית וארה"ב; המלחמה הקרה באמריקה הלטינית; הניוליברליזם באמריקה הלטינית; יחסי ארה"ב-אמריקה הלטינית; היסטוריה בת-זמננו של ארגנטינה וצ'ילה.

קרא עוד

קלאודיה קדר היא בעלת תואר דוקטור בהיסטוריה מאוניברסיטת תל-אביב (2009). הייתה עמיתת פוסט-דוקטורט באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת מישיגן (אן הרבור). ספרה ,The International Monetary Fund and Latin America The Argentine Puzzle in Context" (Temple University Press,  2013),  קיבל ציון לשבח בקטגוריה של ספרים בתחום של יחסי החוץ של אמריקה הלטינית מטעם ארגון LASA. פרסומיה מופיעים בכתבי עת מובילים, ביניהם,Hispanic American Historical ReviewJournal of Latin American Studies,  Journal of Contemporary History  Journal of International History, Journal of Cold War History and Journal of Financial History  

בין שאר תפקידיה, קדר היא חברה ב-Editorial Board של ה-Journal of Contemporary History וחברה בוועדה האקדמית של המכון ליחסים בינלאומיים ע"ש ליאונרד דיוויס, האוניברסיטה העברית בירושלים. פרויקט המחקר הנוכחי שלה בוחן את התפקיד ואת המעורבות של הבנק העולמי במלחמה הקרה באמריקות (1945-1989). הפרויקט ממומן על ידי מענק  אישי מטעם הקרן הישראלית למדעים.

קראו פחות